Allergia_5-15

ASTMA- OCH ALLERGIFÖRBUNDET 5/2015 KAKFROSSA Svår astma VÄRMS BORT Ät veganskt UTAN SOJA Höga halter NICKEL PÅ GYM

LEDAREN MARITHA SEDVALLSON förbundsordförande Har mina allergier smittat? För många år sedan blev jag både upprörd och sårad av en kommentar från en förälder till ett annat barn, då hon ifrågasatte om jag var helt säker på att inte min dotters astma och svåra eksem kunde smitta hennes dotter. Jag hoppas jag kunde svara henne sakligt och lugnt även om jag kokade invärtes. I sommar kom jag nämligen plötsligt på mig själv att börja segla iväg i samma tankebanor. Kunde mina allergier smitta? Orsaken var att min make sedan snart 30 år, nu för varje sommar utvecklar allt fler allergisymtom. Det började med att han fick reaktioner mot gräs för tre år sedan, vilka jag till en början såg synonymt med reaktioner mot gräsklippning. Till slut fick jag inse att det var gräset, inte klippningen, som var problemet. Då han var den enda i familjen som hittills inte reagerat på gräs fick vi lösa problemet med en robotklippare. I år har hans allergier ökat ytterligare och orsakat symtom av både gräs och andra växter, som exempelvis de vackra pioner jag tagit in för att njuta av. Håhå jaja, det blev ut med pioner och fram med ögondroppar och mer antihistamin, för karln ville jag behålla. Men frågan var om jag efter 30 års umgänge kan ha smittat honom med mina allergier? Nej, jag hävdar fortfarande bestämt att varken astma eller allergi smittar. Däremot tror jag många går med anlag för allergi som bara väntar på att bägaren med allergen ska bli full och symtom bryta fram. Ibland händer det inte förrän i mogen ålder. Jag önskar er alla en skön höst med massor av den sol vi i sommar har sparat! Har du erfarenhet av att leva med allergisk sjukdom? Är du intresserad av forskning och har tid och ork att anta nya utmaningar? Då tror vi att du kan passa som forskningspartner! Astma‐ och Allergiförbundet arbetar aktivt med att öka brukarmedverkan i forskningen så att forskningen kan komma till större nytta för medlemmarna. En viktig del i detta arbete är att utbilda så kallade forskningspartners. Efter utbildningen representerar forskningspartners förbundet i ett forskningsprojekt där man deltar med sin kompetens och erfarenhet som brukare. Man fyller även en viktig roll som länk mellan forskningen och förbundet. Rekrytering och uttagning av forskningspartners görs löpande. Helgen 14-15 november genomför vi grundutbildningen i Stockholm för nya forskningspartners. Är du intresserad? Anmäl dig senast den 15 september 2015 genom att fylla i anmälningsformuläret på vår hemsida allergiforskning.se (se fliken ”Brukarmedverkan”). För mer information kontakta fondsekreterare Hanna Vihavainen, tfn 08-506 28 213, forskning@astmaoallergiforbundet.se Vill du påverka allergiforskningen?

3 ANNIKA OLSSON redaktör Äta bör man annars dör man. Ja men vad ska man äta? Jag känner nästan ingen som inte funderar på det. Vad är egentligen bra mat för hälsan? Det finns ju så många olika aspekter. De flesta av oss undviker mat vi blir dåliga av direkt när vi ätit den. Vi vill alla slippa allergiska reaktioner, magsjuka och liknande. Men hur ska man veta vilken mat som är bra i det långa loppet? Och ska vi nöja oss med mat som är bra för oss eller ska vi se det även ur naturens vinkel? Josefine Liew är vegan sedan 15 år. När sonen Neo blev allergisk mot bland annat soja och nötter sattes hela familjens kosthållning på prov. Familjen delar med sig av sin kunskap på sidan 4. Om du tror att din hälsa klarar ett glas vin får du tips om vad du ska tänka på ur allergisynpunkt på sidan 20. Vi bjuder också på en maffig kakbuffé på sidan 16 där vi hoppas att du kan hitta godsaker du kan njuta av. Att njuta kan också vara bra för hälsan! Vilken mat är bäst? Innehåll 5/15 4 Vegan och sojaallergisk? Familjen Liew-Jakobsson visar att det kan fungera 6 Sojaallergi vanlig korsreaktion med björkpollen Allergenen liknar varandra 7 Boktips Glutenfria recept och fakta om celiaki 10 Höga halter nickel i gymredskap Tillräckligt för att orsaka eksem 14 Ny behandling för dem med svårast astma Luftvägarna värms med hjälp av mikrovågor 16 Baka sju sorters kakor Dekorera med glasyr och sockerpaljetter 20 Många ämnen i öl, vin och sprit kan ge allergi Allergia hjälper dig göra bättre val 25 Aktuellt i förbundet Debatt: De nya kunskaperna används inte i vården 28 Anslaget Läsarnas egna sidor 4 6 16 10

4 definierar sig som vegetarianer eller veganer. Josefine Liew tog steget redan för 15 år sedan och blev vegan. – Tanken på att någon annan varelse var tvungen att dö för att jag skulle få leva var en av anledningarna till beslutet. Men även miljömässiga skäl spelade in, minns hon. Grön kost När det visade sig att sonen Neos utslag och eksem berodde på sojaallergi drogs en svart rullgardin ner för Josefine Liew. För en vegan är nämligen soja vanligt förekommande i kosten och plötsligt var familjens matsituation i gungning. Tack vare stöd och tålamod har den svarta situationen åter blivit grön. TEXT AUDREY ERATH FOTO LINDA ELIASSON Att antingen dra ner på köttkonsumtionen eller helt utesluta animalier är inte längre något ovanligt. Istället är det något som i högsta grad uppmuntras av allt ifrån matmagasin till Livsmedelsverket. Dessutom visade en undersökning från Demoskop, som kom i fjol, att tio procent av den svenska befolkningen UTAN SOJA Soja är vanligtvis en viktig proteinkälla för veganer, därför blev Neos allergi i början särskilt svår för familjen.

5 ” Josefine bor med maken Niklas och sönerna Noah, fem år, och Neo, två år, i en villa på Lundby i Örebro. Josefine och sönerna äter veganskt, medan Niklas äter vegetariskt. – Innan vi fick Neo åt vi en hel del sojabaserad mat, till exempel sojamjölk och tofu. Dessutom innehåller många veganska substitut soja, som färs och korv, säger Josefine. Därför förändrades familjens matsituation drastiskt bara några veckor efter att Neo fötts. Då fick han plötsligt röda och knottriga utslag i ansiktet och eksem bredde ut sig på överkroppen. På barnhälsovården var man osäker på vad det kunde vara. Rådet var att avvakta, men det kunde inte Josefine. Hon började utesluta olika saker ur sin kost, eftersom hon ammade, för att se om det gav någon effekt på Neo. När hon uteslöt soja började utslagen försvinna. Till slut konstaterades det att Neo var allergisk mot soja, baljväxter, jord- och trädnötter. Dessutom var han känslig mot starkt färgade frukter, bär och grönsaker samt flera typer av frön. – Det kändes som att någon drog ner en svart rullgardin, som det värsta som kunde hända. Vad skulle jag äta medan jag ammade, vad skulle resten av familjen äta och var det ens möjligt för Neo att äta veganskt, minns Josefine att hon frågade sig. ETT MÖDOSAMT NYSTANDE. I början var familjen beredd att tumma på mjölk och ägg för att sonen skulle få i sig det han behövde. Men barnhälsovården avrådde från det eftersom mjölk- och äggallergi är vanligare. Istället började ett mödosamt nystande efter en fungerande matsituation. Med stöd från barnhälsovården och dietist, samt att Josefine tålmodigt provade sig fram, började det sakta ljusna. Sojamjölken byttes ut mot havre- och mandelmjölk. Risprotein blandades i biff- och pannkakssmet. Josefine började laga rätter med quinoa, hirs, solrosfrön och havre. Veganska produkter som skinka och korv, baserade på vetegluten, och ost, gjord på kokosolja, flyttade in i kylskåpet. – Jag lagar ofta en gryta till oss alla och så lägger jag till ett sojabaserat tillbehör till Niklas och Noah, medan jag och Neo äter något annat, berättar Josefine. VUXIT BORT. I dag har Neos allergi mot baljväxter vuxit bort och förhoppningsvis kan samma sak ske med sojan framöver. Läkarna har rekommenderat familjen att introducera små doser för att se hur han reagerar. Men det blir längre fram, just nu är familjen tacksam över att matsituationen fungerar igen. Och oron över att sonen inte ska få i sig vad han behöver har släppt. – Dietisten lugnade mig när hon påpekade att det finns barn som i princip bara äter potatis eller pasta, men ändå klarar sig näringsmässigt. Så att kombinera veganskt med sojaallergi är absolut ingen omöjlighet, säger Josefine. ■ FAMILJEN: Josefine Liew, 36 år, Niklas Jakobsson, 35 år, Noah Liew, 5 år och Neo Liew, 2 år. BOR: Lundby, Örebro. ALLERGIER: Neo är allergisk mot soja, jord- och trädnötter. Att kombinera veganskt med sojaallergi är absolut ingen omöjlighet Neo och storebror Noah får i sig det de behöver för att växa.

6 reagerar på, och därmed avgöra om det är en äkta sojaallergi eller egentligen en korsreaktion mot björk. INGET SAMBAND MED MJÖLK. En del personer med mjölkallergi har utvecklat sojaallergi när de använt sojabaserade ersättningsprodukter. Därför har många mjölkallergiker rekommenderats att ta det försiktigt med sojaprotein, då man trott att allergierna hängt ihop. Men så verkar inte vara fallet. Det anses mer troligt att människor med allergisk disposition helt enkelt har större risk att utveckla nya allergier mot andra allergen. Om man är generellt allergisk utvecklar man ofta med åren fler allergier. En mjölkallergisk person löper visserligen större risk än en ickeallergisk person att utveckla en allergi mot soja, men det är inte större risk att den blir allergisk mot soja än mot något annat allergen, anser forskarna. Barnläkarföreningens allergisektion rekommenderar inte sojaprodukter till mjölkallergiska barn under sex månaders ålder. Istället rekommenderas ersättningar med sönderslaget mjölkprotein. Sojaallergi – vanlig korsreaktion med björk Äkta sojaallergi är relativt ovanligt, däremot är det många med björkpollenallergi som får en korsreaktion när de äter något med sojabönor i. TEXT SUSANNAH ELERS Det finns tydliga kopplingar mellan soja och björkpollenallergi, säger läkaren Magnus Borres, professor i pediatrik och medicinsk chef vid Thermo Fisher Scientific i Uppsala. Tack vare den nya komponentdiagnostiken, där man genom blodprov kan få svar på exakt vilket protein man är allergisk mot, har man hittat en koppling mellan sojaallergi och björkallergi. Den forskning Magnus Borres och andra forskare hänvisar till är att man genom komponentforskningen upptäckt att en stor del av sojaallergikerna egentligen är björkpollenallergiker som kliniskt korsreagerar med soja. Det här beror på att de flesta björkpollenallergiker har IgE-antikroppar mot en komponent som har strukturell likhet med besläktade proteiner i bland annat soja, äpple, morot och jordnöt. Det gör att IgE-antikropparna mot björk korsreagerar mot de besläktade proteinerna, vilket kan utlösa ett vanligtvis lindrigt tillstånd som kallas OAS, oralt allergisyndrom. Det utlöses oftast av vissa råa frukter, grönsaker och jordnöt, och ger svullnad, rodnad och klåda i munnen. Ibland påverkas även ögonen, och kraftigare reaktioner har förekommit. Om en vuxen person som är allergisk mot björkpollen dessutom utvecklar sojaallergi kan ett blodprov alltså avslöja vilka komponenter det är man Det beror på att man inte vill ersätta ett allergen med ett annat, inte att man tror att barnen har högre risk att utveckla allergi mot soja än mot något annat. BILLIGT PROTEIN. Om man nu utvecklat allergi mot soja, hur ska man förhålla sig till andra baljväxter? – Vi brukar säga att man ska bedöma varje enskilt livsmedel för sig, åtminstone när det gäller ungdomar och vuxna, säger Jenny Van Odijk, dietist. Vad ska man se upp med om man är allergisk mot soja? – Soja är ett billigt protein som gärna används i färdigmat, och i vegetarisk mat är det ju en viktig proteinkälla, så där finns det anledning att vara uppmärksam. I asiatisk mat är det vanligt med tofu som ju görs av soja, säger Jenny Van Odijk. Något man ibland kan missa är att den japanska mison också är baserad på sojabönspasta, och om man plockar naturgodis är det viktigt att tänka på att det inte bara är nötter och yoghurtgodis, utan också en hel del torkade bönor i blandningarna nu, tipsar Jenny Van Odijk. Om du är mjölkallergisk anser forskarna alltså inte i nuläget att du behöver vara mer orolig för att utveckla en allergi mot soja än mot något annat allergen. Men om du väl utvecklar allergin och har en samtidig allergi mot björkpollen kan det finnas anledning att tro att det egentligen är en korsreaktion. För att ta reda på vilken typ av allergi du har kan du kontakta din husläkare för en komponentanalys. ■ Färska sojabönor, även kallade edamamebönor. FOTO COLOURBOX

7 PLOCK RIKTIGT GOTT BRÖD ●SAFTIGT OCH LUFTIGT. I Baka nytt delar Maria Blohm och Jessica Frej med sig av de allra senaste teknikerna och ingredienserna som gör det glutenfria brödet så saftigt och luftigt att det är omöjligt att skilja från ett traditionellt bakat bröd. De använder sig enbart av rena råvaror som till exempel potatismjöl, rismjöl och majsmjöl. Och de lovar att bröden smakar som riktigt gott bröd ska smaka! Baka nytt Cirka 185 kronor, Massolit Förlag, till exempel på www.bokus.com BARN BERÄTTAR SJÄLVA ●FAKTA OCH TIPS. I intervjuboken Jag har celiaki berättar tio barn och tonåringar i åldrarna 6–16 år om hur det är att leva med glutenintolerans. Boken innehåller också fakta om celiaki, barnläkarens svar på vanliga frågor och tips för en glutenfri vardag. Smilla Luuk, som startade en glutenfri mat- och bakblogg när hon var 12 år, ger sina bästa tips. Jag har celiaki 80 kronor, Celiakiförbundet, www.celiaki.se LÄTTBUREN HANDBOK ●HJÄLP I VARDAGEN. Michael Håkansson har skrivit en bok med praktiska råd och information om hur du kan utesluta gluten och mejeri ur kosten, även i de fall de ligger dolda i tillsatsämnen. Bra att ha med i fickan eller väskan när du handlar. Den pekar ut vad du som konsument ska se upp med, men den ger även kunskap om vad som faktiskt är helt okej att äta och innehåller goda gluten- och mejerifria recept. Handboken för ett gluten- och mejerifritt liv 139 kronor, Vulkan förlag, vulkanmedia.se/butik. Glutenfria BOKTIPS ÄLSKADE MACKOR ●FÖR BALLONGMAGAR. En bok för dig som älskar ditt bröd, men som av olika skäl vill undvika vetemjöl. Författaren och dietisten Sofia Antonsson har inkluderat allt: frukostfrallan, knäckemackan, surdegsbrödet, snitsiga frökexet till mingelpartyt och tortillan till tacomyset på fredagskvällen. Recepten är dessutom fria från lök, vitlök, gluten och laktos. Lugn mage med gott bröd 190 kronor, Lava Förlag, www.lavaforlag.se VINN ETT BOKPAKET ● BAKA OCH LAGA MAT. Författarna bakom Baka nytt, har tidigare utkommit med tre böcker om glutenfri matlagning och bakning: Nytt bröd, Nytt fikabröd och Laga nytt. Vill du delta i utlottningen av böckerna så skicka in ditt namn och din adress till allergia@astmaoallergiforbundet.se eller Allergia, Box 17069, 104 62 Stockholm, senast den 31 augusti. Märk meddelandet Utlottning. Vinnare av buketten med sidenblommor blev Gun Elsa Elisabet Karlsson i Motala. Grattis!

8 ●T-CELLER VIKTIGA. Mycket händer med immunförsvaret under graviditeten. – Redan från den första graviditetsveckan ändras immunförsvaret och börjar försvara fostret, säger Jan Ernerudh, professor i klinisk immunologi vid Linköpings universitet. Dels mot infektioner, men immunförsvaret måste också lära sig att tolerera fostret som delvis består av celler från den blivande pappan och som därmed uppfattas som ett intrång av mammans immunsystem. Hans team har visat att en viss celltyp i immunförsvaret ser ut att spela en viktig roll för om graviditeten ska lyckas. Det är T-cellerna, en typ av vita blodkroppar, som har en skyddande uppgift. Under graviditeten förändras de och reglerar immunsystemet på ett nytt sätt. – Vissa gener stängs av medan andra aktiveras. Vi tror att det mönster av gener som är "på" eller "av" kan visa om immunsystemet är rätt reglerat och att avvikelser i det mönstret kan ge en tidig signal om risk för komplikationer under graviditeten, säger Jan Ernerudh. Forskningen har gått framåt enormt på bara några år och med avancerade metoder går det att kartlägga 450000 "av" och "på"-knappar hos kroppens 25000 gener. Maria Jenmalm, professor i experimentell allergologi vid Linköpings universitet, studerar om immunförsvarets omställning under graviditeten också påverkar toleransen mot främmande ofarliga ämnen och om det finns faktorer som kan påverka risken för att barnet utvecklar allergi. Hennes resultat visar att T-cellerna spelar en viktig roll även här. – Redan i navelsträngsblod ser vi tecken på att barnet kan ha förhöjd risk att få allergi, även om precisionen är för dålig ännu för att det ska kunna användas som test, säger Maria Jenmalm. Hon undersöker olika faktorer som under graviditeten och barnets första levnadsår kan påverka T-cellerna i rätt riktning för att förhindra allergiutveckling. Bland annat verkar tarmfloran ha stor betydelse. – Det skulle betyda mycket om vi kan lära oss reglera T-cellernas uttryck, eftersom vart tredje barn idag drabbas av allergi. Ännu kan inte mödravården förutse risk på genetisk väg, men i framtiden kan det bli fullt möjligt, tror Marie Blomberg, överläkare vid kvinnokliniken i Linköping. – Vi går åt det hållet. Vården blir allt bättre på att identifiera riskfaktorer på ett individuellt plan, och också att ta fram individanpassade behandlingar. NOTISER NYA REGLER FÖR ÖGONFRANSLIM Lim som används vid ögonfransförlängning kan innehålla flera olika allergiframkallande ämnen. Det är bland annat etyl-2-cyanoakrylat eller metyl-2-cyanoakrylat som är kända för att vara skadliga för hud och luftvägar. Enligt en föreskrift om kemiska arbetsmiljörisker från den 1 juni i år ska arbetsplatser som använder dessa lim vara anpassade för att minska exponeringen, personlig skyddsutrustning ska användas och de som arbetar med limmen mer än 30 minuter per vecka ska genomgå läkarundersökning. En särskild riskutbildning krävs också. AIRSONETT VID SVÅR ASTMA Läkemedelsverket har publicerat nya rekommendationer för behandling av astma. Man rekommenderar Airsonett som tilläggsbehandling för vuxna och barn från sex år med svår allergisk astma som trots optimal läkemedelsterapi inte fått kontroll över sin sjukdom. Behandlingen innebär att patienten sover i ren luft. Studier visar att Airsonett hämmar allergin, minskar inflammationen, reducerar antalet astmaattacker och ökar livskvaliteten genom att skapa en allergenfri zon runt patienten under nattsömnen. ALLERGIFRIA ÄGG? I Australien pågår försök med att ta fram hönor som lägger ägg utan de proteiner som kan orsaka allergi. Om projektet lyckas betyder det att man kan köpa allergifria ägg samt att ett vaccin mot äggallergi kan tas fram. Forskarna använder sig av en ny metod som innebär att man ”stänger av” fyra av de 40 proteiner som finns i äggvita och är de som vanligen orsakar allergier. Man har även lyckats skapa proteinerna på konstgjord väg. Ett vaccin mot allergin kan finnas inom fem år. Risk för allergi startar under graviditeten ● VÅRD UTIFRÅN BEHOV. Vårdcentralerna i Stockholms läns landsting ska få möjlighet att inrätta särskilda mottagningar för patienter med astma/allergi och KOL. Förslaget togs fram i samarbete med Astma- och Allergiförbundets länsförening i Stockholm. – Astma och KOL är två av våra vanligaste lungsjukdomar och patienterna blir allt fler, säger Maria Fälth (KD), ordförande för landstingets beredning för de stora folksjukdomarna. – Vi vill att de ska få vård utifrån sina behov och av personal som har stor kompetens inom just det här området. Dessutom bidrar specialiseringen till att vi kan öka kunskapen om de här sjukdomarna, – De nya mottagningarna är ett led i vårt arbete för att förändra systemet för hur vårdcentralerna får pengar från landstinget. De ska ha ett samlat ansvar för vården av kroniskt sjuka och "vårdtunga" patienter när det gäller vård som inte kräver de stora akutsjukhusens resurser. Därför får de genom alliansens budget incitament för att inrätta astma- och KOL-mottagningar, säger Maria Fälth. Nya astmamottagningar

Höga halter

11 På Centrum för arbets- och miljömedicin, Stockholm, är Mihály Matura överläkare och specialist på allergier. Han tränar själv på gym och funderade över hur pass mycket nickel det kunde finnas i skivstänger, hantlar och andra redskap. De är gjorda av järn men har ofta en blank yta. Man håller i dem ganska länge och dessutom med svettiga händer. Efter en tids användning brukar redskapen förlora den blanka ytan när nicklet är bortnött. Numera finns en enkel metod för att visa om en metall avger halter som kan orsaka kontaktbesvär hos nickelallergiker. Det kallas DMG-test och kan köpas på apoteket. Man doppar en bomullstops i en vätska och gnuggar på föremålet i 30 sekunder. Om bomullen blir rosa avger föremålet tillräckligt mycket nickel för att en person som är nickelallergisk ska få besvär. Eftersom testet är så enkelt vore det ju en smal sak att ta reda på hur det ser ut på gymmen, tyckte Mihály Matura och tillsammans med Anneli Julander, docent i arbets- och miljömedicin, genomförde de en undersökning. TRE AV FEM. Först undersöktes redskapen i fem gym och det visade sig att tre av gymmen hade redskap som innehöll nickel. Tre frivilliga personer utan nickelallergi fick sedan träna där i en timme. Efteråt mättes nickelhalten på ytan av händerna. – För en grundlig vetenskaplig studie behövs 50 till 60 försökspersoner och standardiserade metoder. Men vi ville först undersöka om våra misstankar stämde, poängterar Anneli Julander. Försökspersonerna fick träna som vanligt med cykling, löpning och med redskapen. De höll i redskapen i cirka 20 minuter. Resultatet visade att försökspersonerna efter träningen hade nickelhalter på händerna som ger eksem hos nickelallergiker. Det var ungefär samma halter som metallarbetare och låssmeder kan råka ut för under en timmes arbete. – Vi vet inte hur hög risken är för någon som är allergisk mot nickel eller har eksem att bli sjuk genom kontakt med redskapen i gymmet. Ofta kan det gå lång tid mellan exponeringen och att man får symtom. Från många timmar till många dagar. Då kan det vara svårt att koppla tillbaka till gymmet, säger Mihály Matura. Han tycker att när gymmet köper in nya redskap borde de fråga leverantörerna om nickelhalten, eller göra testet själva före beslut. Den som tränar kan skydda sig genom att använda handskar. INGÅR INTE I REGLERINGEN. Nickelallergi är fortfarande vanligt trots EUs lagstiftning om gränsvärde i vissa föremål. Det gäller bara sådana föremål som man har långvarig kontakt med, som smycken, knappar, spännen och även mobiltelefoner. Man kan nämligen få nickelallergi efter långvarig, hudnära kontakt med nickel. Gränsvärdet har lett till färre fall av nickelallergi, särskilt bland yngre kvinnor. Man uppskattar att cirka tio till femton procent av alla kvinnor och två till tre procent av alla män har nickelallergi. En av orsakerna till att det fortfarande ändå är vanligt är att det finns en hel del varor på marknaden som avger nickel och som inte ingår i regleringen. Det kan vara verktyg, bärbara datorer och mynt. Nyligen inträffade en akut allergiepidemi i USA som berodde på ett träningsarmband, som sålts där. Varför armbandet utlöste reaktionerna är okänt, men man förmodar att det kan bero på nickel i rostfritt stål eller kemikalier i plasten. ■ En färsk undersökning visar att oroväckande höga halter av nickel finns i redskap som används i gym. Det kan vara hantlar, skivstänger eller handtag. Halterna är så höga att de kan ge allergiskt eksem. TEXT EVA EKELÖF FOTO JEANETTE HÄGGLUND – Allergiker måste skydda sig och gymägarna bör testa sina redskap, säger överläkare Mihály Matura. Anneli Julander och Mihály Matura.

12 stor. Här finns det mesta i träningsform, från soft dans och yoga till intensiv gympa och spinning. Liv Bivall Röse är områdeschef med åtta medarbetare. Hon har inte hört talas om att någon skulle ha fått eksem i händerna av att besöka gymmet. – Nej, det är helt nytt för mig. Jag har aldrig hört några klagomål. Däremot finns det personer med astma som tränar. Själv får jag astma av anMotionärer ovetande om NICKELRISK Med inåtvänd blick tvingar hon upp stången på darrande armar. Hon är en av flera tusen träningssugna som får sin dos motion hos Friskis & Svettis varje dag. Många av dem är allergiker eller astmatiker. Vad de inte vet är att nickel kan finnas här i höga halter. TEXT EVA EKELÖF FOTO JEANETTE HÄGGLUND Det är trångt i entrén till Friskis & Svettis vid Hornstull i Stockholm. Ett pass har just slutat och tröttkörda motionärer trängs med nyanlända, som har passet framför sig. Detta var förr en biograf, nu finns två salar för gympa och två för träning med redskap. Hälsotrenden är stark i samhället. Motion är bra, det vet alla. Så efterfrågan på träning är Liv Bivall Röse. Lena Akke är instruktör och tränar själv tre gånger i veckan.

13 ” strängning så jag måste vara försiktig och värma upp väl, berättar Liv Bivall Röse. Om någon får fysiska problem vid träningen finns det beredskap för att ta hand om det, poängterar hon. Handskar av tyg och läder finns till salu i kassan om man behöver skydda sina händer. VILL KÖPA DET BÄSTA. Friskis & Svettis köper in sina träningsredskap centralt. Hon vet inte om de är testade för nickel, eller om de avger nickel. Det finns en miljöpolicy för företaget som omfattar allergirisker när det gäller parfymer, hårschampo och duschkrämer. – Vi vill gärna köpa det bästa som finns så nu måste vi ju undersöka detta med nickel, tycker hon. Forskningen visar att det räcker för en nickelallergiker att komma i kontakt med nickel i tre sekunder för att personen ska få eksem. Så det gäller att vara uppmärksam, både som allergiker och gymägare. I andra fall kan reaktionen komma långt senare, och man förknippar kanske inte eksemet på händerna med gymmet man besökte i förra veckan. I styrketräningssalen överröstar pumpande musik slamret från hantlar och skivstänger. Här är gott om folk i alla åldrar trots att det är en vanlig förmiddag. De flesta maskinerna har gummibeläggning på handtaget. Men skivstänger och hantlar verkar vara förnicklade. Lena Akke, 49, instruktör, har också astma och tar mediciner morgon och kväll. Hon tycker att träning har hjälpt henne att komma tillrätta med astman. – Jag leder pass och tränar själv tre gånger i veckan. Det mår jag väldigt bra av, säger hon. ■ Hur ofta tränar du? Är du allergisk mot något? BENGT HALEEN, 73 ÅR – Jag tränar på gymmet två gånger i veckan och kör dessutom ett gympapass. – Jag är allergisk mot katter och gräs. Har du känt av allergi här eller funderat på det? – Nej, man kan inte gå och oroa sig för allt här i världen. FELIX FLYGARE FLODERER, 22 ÅR – Jag tränar inte så ofta. Idag är jag gäst här. Jag tränar med hantlar hemma. Jag är inte allergisk mot något. ANNABEL AROKA, 18 ÅR – Jag tränar fem, sex gånger i veckan, med hantlar och grejor. – När jag var barn var jag jätteallergisk mot allt möjligt, som ägg, mjölk, vete, och havre. Nu är det bara gräs och pollen. Jag har inte haft kontaktallergi och inte upplevt någon allergi här. HARRIET LACKSTEN, 64 ÅR – Jag tränar en eller två gånger i veckan. Jag är allergisk mot nickel men det har blivit bättre med åren. Förr jobbade jag i affär med mynt, då var det illa. Jag har inte upplevt det här, men jag undviker vissa handtag. Om någon får fysiska problem vid träningen finns det beredskap för att ta hand om det COLOURBOX

14 tror han att endobronkiell termoplastik kommer att bli en etablerad behandling inom kort, kanske redan till årsskiftet. I Danmark har forskarna kommit lite längre. En studie från Odense universitet, som omfattar 112 patienter från fyra länder som behandlats med Endobronkiell termoplastik, visar att patienterna upplevde i snitt 10 färre astmaattacker per år och var symtomfria från sin astma i snitt 86 ytterligare dagar per år. En internationell studie, som letts av universitetet i Glasgow, visar att den positiva effekten kvarstår efter fem år. Längre uppföljningsstudier än så har inte gjorts. ENDAST VUXNA. Trots att även barn kan ha svårbehandlad astma är det i första hand vuxna som kan komma i fråga för den nya behandlingsformen, eftersom man behöver växa klart först. – Barn har en helt annan immunologisk plasticitet. Om man får kontroll över den underliggande inflammationen så kan man få deras strukturella vävnadsförändringar att gå tillbaka, säger han. Samtidigt som den här tekniken utvecklas kommer sannolikt nya biologiska läkemedel för patienter med svår astma ut på marknaden inom kort. Men Leif Bjermer ser ändå fördelar med endobronkiell termoplastik. – Mekanisk behandling fungerar på strukturella förändringar i kroppen som inte är mottagliga för annan medicinsk behandling, säger han. n Varannan person med astma blir helt bra av dagens mediciner, ganska många märker hyfsad effekt och så finns det en liten grupp, som har svåra astmaproblem trots att de provat allt. Här ingår fem till tio procent av astmapatienterna som har en mer ovanlig och svårbehandlad form av sjukdomen med lättutlösta astmaattacker. – De har en uttalad känslighet i sina luftrör. Trots att de har optimal behandling får de lätt skov, säger Leif Bjermer, överläkare och professor i lungmedicin och allergologi vid Lunds universitet. Att jämt dras med astmaproblem kan förhindra vardagslivet betydligt för de drabbade. Men snart kan de räkna med betydl igt lättare symtom. Tillsammans med Lars Ek, överläkare vid lung och allergimottagningen i Lund, genomför Leif Bjermer ett svenskt forskningsprojekt på patienter med svårkontrollerad ickeallergisk astma. I ett första skede handlar det om fem skånska astmapatienter. MIKROVÅGOR. Den nya behandlingsformen, Endobronkiell termoplastik (EBT), som redan har använts under några år i flera andra länder, går ut på att luftrören hettas upp inifrån med mikrovågor. – Vi går ner i luftvägarna via ett bronkoskop, som har en korgliknande sak med trådar på. En värmevåg hettar upp vävnaden via trådarna. Man värmer, backar och går igenom lungorna metodiskt. Varje liten segmentbronk ska behandlas, säger Leif Bjermer. Att gå igenom bägge lungorna på en gång går inte, utan proceduren behöver delas upp till tre tillfällen. – Direkt efter genomförd behandling ser man en övergående försämring, eftersom det blir en inflammatorisk respons, säger han. Det är därför man behöver vänta tre veckor mellan behandlingstillfällena. Men sedan väntar en ljus framtid för den som genomgått proceduren. – Vi förväntar oss ordentliga effekter. För de här patienterna är varje förbättring positiv, men vi tror att symtomen kommer minska med minst 25 procent, säger han. SNART I BRUK. När luftvägarna hettas upp inifrån med mikrovågor startar en tillbakabildningsprocess av de sjuka cellerna. – Den som har astma har en ökad mängd glatt muskulatur runt luftvägarna som drar sig samman i kramp och när man minskar på den sjukliga muskulaturen så får man det bättre, säger Leif Bjermer. Men mer exakt vad som får patienterna att må bättre vet forskarna ännu inte. Muskelförklaringen är egentligen en förenklad bild, menar han. – Vi ser att upphettningen även påverkar den inflammatoriska nätverksstrukturen, inklusive engagerad nervstruktur, säger han. Det här intresserar Leif Bjermer och genom att göra vävnadsanalyser tänker han sig att han ska försöka förstå mer om vad som sker i nervsystemet hos de här astmapatienterna. Trots att Skånes universitetssjukhus endast behandlar fem patienter detta år Svår astma kan VÄRMAS BORT TEXT MAJA LUNDBÄCK För den som har extremt känsliga luftrör och lätt drabbas av astmaattacker kan en ny behandling där luftrören hettas upp göra astman betydligt lättare. Fem svenska patienter är först ut att testa den nya metoden. Leif Bjermer. – Vi förväntar oss ordentliga effekter

BOR: Sölvesborg GÖR: pensionär VARFÖR ÄR DU MEDLEM? – Jag har allergiska problem mot lösningsmedel, det har jag haft i 30 år minst. Jag får andningsbesvär om jag utsätts, så jag försöker undvika det. Det går ju lättare nu när jag är hemma. – Besvären började när jag jobbade på ett gjuteri som bland annat tillverkade skrivmaskiner. Jag jobbade med att tvätta detaljer och med lackering. Jag blev så dålig så det gick inte att jobba kvar, så jag fick sluta på grund av arbetsskada. VAD SKULLE DU VILJA FÖRÄNDRA FÖR ATT LIVET MED ALLERGI SKULLE BLI LÄTTARE? – Folk har börjat röka så mycket, på perronger och överallt och jag mår dåligt även av rök. Om det blev rökförbud på fler platser skulle det vara bra. LÄSAREN FOTO: SERNY PERNEBJER Kerstin Kallenberg,73 Kerstin Kallenberg. – Jag fick sluta på grund av arbetsskada Frebaco Kvarn AB | Lidköping | Tel 0510 - 860 00 | frebaco.se Befriad. Den här müslin är fri från nötter. Liksom all vår müsli. Så har det varit sedan 1981. Nötter, i alla dess former, är strikt förbjudna hos oss. Det är unikt. Liksom att spannmålen kommer från åkrarna på Västagötaslätten, precis utanför vår kvarn. Det är marker som har oerhört låga halter av kadmium. Det är bra. Oerhört bra faktiskt. Bli ditt smartaste jag, pröva vår müsli idag.

SA I KAKOR RECEPT LINDA SVENSSON FOTO JENS SØLVBERG Baka sju sorters kakor till kaffekalaset. Alla som vill kan vara med och dekorera med strössel i olika färger och former. En kakfrossa uppdukad med säsongens blommor kan få vilken gäst som helst att känna sig kungligt mottagen. 200 g mjölkfritt margarin 1 dl strösocker 4 dl Jyttemjöl (gluten- och vetefritt, blå påse) 1,5 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker hallonsylt Dela margarinet i mindre bitar och vispa det med elvisp tills det blir krämigt. Tillsätt socker och vispa det poröst. Rör sedan ner de övriga ingredienserna. För att lättare kunna rulla bollar av degen kan du plasta in den och låta ligga i kylen i cirka 30 minuter. Placera ut små muffinsformar på en plåt. Forma degen till runda kulor och lägg i formarna, cirka 20 stycken. Hitta ett föremål som är runt i änden för att göra en fördjupning åt sylten. Till exempel ett teskedsmått med rund botten. För att föremålet inte ska fastna i degen, doppa i lite mjöl mellan varje kaka. Fyll groparna med en klick sylt. Grädda mitt i ugnen på 175 graders värme i 10–15 minuter. Kakorna ska inte få färg, då kan de bli för torra. 11 dl Semper Finmix (eller 7–8 dl Jyttemjöl) 1 dl socker 1 tsk bakpulver 150 g mjölkfritt margarin 50 g jäst 3 dl kall rismjölk eller vatten Fyllning: 2 dl kokosflingor 100 g mjölkfritt margarin lite drygt 1 dl kokossocker (går även bra med rörsocker eller vanligt strösocker) finrivet skal av 2 lime plus saft från 1 lime Blanda mjöl, socker och bakpulver. Finfördela margarinet i blandningen. Rör ut jästen i rismjölken eller vattnet. Häll Bullar med kokos & lime blandningen över mjölet och arbeta ihop till en deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt jäsa 50 minuter. Rör samman fyllningen under tiden. Ta upp degen på mjölat bord och kavla ut degen till en kvadrat cirka 50x50 cm. Skär ut 36 fyrkanter. Lägg fyllningen i mitten och vik sedan hörnen över fyllningen mot mitten och tryck ihop. Lägg i stora pappersformar eller på bakplåtspapper. Låt jäsa cirka 45 minuter. Grädda i mitten av ugnen, 250 grader, i cirka 8 minuter. Sikta över florsocker över bullarna när de svalnat. Hallongrottor 17

18 150 g mjölkfritt margarin 1,5 dl socker 1 dl ljus sirap 5 dl Semper Finmix 4–6 tsk vaniljsocker 1 tsk bakpulver Vispa ihop margarin, socker och sirap poröst. Blanda i resten av ingredienserna och vispa ihop allt till en slät deg. Kavla ut på en bakpapperklädd plåt och grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 10–12 minuter. Låt svalna ett par minuter och stansa ut kakorna med formar. Lägg kakorna att svalna. Kolastjärnor Kokosmums 3 dl varmt kokt vatten 3 dl kallt vatten 2 dl florsocker 3,5–4 msk gelatin 8 dl socker vaniljsocker kokosflingor, kakao Rör ut gelatin i det varma vattnet. Vispa tills det blir skum. Blanda i kallt vatten och socker, vispa kraftigt tills det blir vitt och tjockt. Blanda mot slutet ner florsocker och smaksätt med vaniljsocker. 50 g smält mjölkfritt margarin 3 dl Semper Finmix 2 dl socker 2 dl havredryck eller vatten 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 2 tsk kakao eventuellt rivet skal från en apelsin Glasyr 100 g mjölkfritt margarin 3 dl florsocker 4 msk kaffe (efter smak, ta annars havredryck) 2 msk vaniljsocker 2 tsk kakao syltade apelsinskal eller riven kokos Blanda mjölet med bakpulvret. Smält margarinet och häll i havredrycken eller vattnet. Blanda de torra ingredienserna och rör samman till en smet med margarinet och havredrycken. Häll allt i en liten ugnspanna med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 15 minuter. Gör glasyren på spisen, smält margarinet och blanda i övriga ingredienser. När kakan svalnat lite häll på glasyren. Strö över syltade apelsinskal. Eller byt ut apelsinskal mot riven kokos. Bred ut smeten i en långpanna och låt svalna och stelna. Skär sedan upp i cirka 48 rutor. Vänd bitarna i kakao och dekorera med kokosflarn. Förvaras i kylen. Det som blir över mellan kakorna blir gott att göra kross av och lägga på fruktsallader, i yoghurt eller på glass. Strössel till glass Chokladrutor med apelsin Kokosmumsen ligger på ett trevåningsfat från ReFurn Årstadal.

19 3 dl Semper Finmix (eller 2 dl Jyttemjöl) 1,5 dl strösocker 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 0,75 dl flytande mjölk- och sojafritt margarin 2 dl havredryck skal och saft från en citron Blanda alla torra ingredienser och häll sedan i vattnet och margarinet och vispa ihop till en smet. Smeten räcker till en muffinsplåt för 12 muffins. Det går också bra att använda pappersformar för muffins. Grädda något kortare tid om du har en mindre form. Smörj muffinsplåten och strö i lite glutenfritt skorpmjöl i botten, det gör det lite lättare att ta ur muffinsen när de är färdiggräddade. Fyll muffinsplåten, eller formarna, till två tredjedelar med smet och grädda i 12–15 minuter beroende på storlek i mitten av ugnen på 225 grader. Ta ut och låt svalna. 3 dl Semper Finmix 100 g mjölkfritt margarin 2–2,5 msk socker 1 tsk vaniljsocker 1 tsk kardemumma 1 krm kanel strössel Blanda ihop alla torra ingredienser. Tärna margarinet och arbeta ihop allt tills det liknar fina brödsmulor. Tillsätt så mycket kallt vatten att degen håller ihop. Låt stå kallt cirka 20 minuter för att det ska gå lättare att kavla ut degen. Kavla sedan ut på mjölat bord och använd en form att stansa ut cirka 20 kakor. Lägg kakorna på en bakplåtspappersklädd plåt. Garnera med lite färgglatt strössel. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i cirka 10 minuter. Frosting 100 g mjölkfritt margarin, rumstempererat 7 dl florsocker 2 tsk vaniljsocker 0,5 dl rismjölk, eller sojamjölk Blanda ihop margarinet, florsockret, vaniljsockret och rismjölken. Rör tills frostingen blir klumpfri. För att få en så jämn och slät frosting som möjligt rör ihop med en gaffel eller sked. Frostingen kan varieras efter tycke och smak. Byt ut lite av rismjölken mot exempelvis pressad citron eller lime. Hallonfrosting Byt ut rismjölken mot 1dl hallon (frysta går bra). Tina hallonen och pressa dem sedan genom en finmaskig sil för att få en hallonpuré utan kärnor. Är de frysta hallonen importerade så koka upp och låt koka i en minut för att inte riskera att hallonen bär på norovirus, enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Dekorationer Cupcakes kan vara ett dekorationsparadis där smak och utseende kan varieras stort. Strössel finns i många former och varianter, använd färgat socker, färska bär, ett par droppar karamellfärg i frostingen, gör precis vad du vill, eller pynta inte alls och ät som de är. Cupcakes frostings& Mördegsfjärilar med kardemumma RECEPT

20 Riskabla ämnen – och hur du förhindrar allergiska reaktioner SULFIT. Sulfit bildas naturligt under jäsningen av vin och tillsätts dessutom för att bland annat motverka bildandet av bakterier och mögel, avbryta jäsningsprocessen och förhindra dålig lukt. Rött vin har längre hållbarhet, därför tillsätts mindre sulfit. Söta, vita viner sägs ha den lägsta sulfithalten – dock visar tester från Livsmedelsverket att röda och vita viner oftast har ungefär samma sulfithalt. PROBLEM: Sulfit kan få luftrören att dra ihop sig. LÖSNING: Förebygg med en ofarlig anti- histamintablett. Sulfit avtar ju äldre vinet är. Ju äldre vin, desto mindre reaktion – en bra anledning att välja dyrare och lyxigare viner. HISTAMIN. Histamin bildas i vin när aminosyror bryts ned i jäsningsprocessen. De kan finnas i allt vin, men är dock vanligast i rödvin – särskilt i de viner som har lagrats länge på gamla fat. PROBLEM: Astmaliknande besvär, huvudvärk, eksem. LÖSNING: Välj yngre viner. Undvik rödvin. En förebyggande antihistamintablett kan göra att du slipper reaktionen. TANNINER. Tanniner kallas också garvsyreämnen. De kommer från druvskalen i vinframställningen Så slipper du spotta i GLASET Hopsnörd strupe, eksem och kliande slemhinnor? De flesta av reaktionerna mot alkoholhaltiga drycker bottnar inte i själva etanolen. Allergia listar de vanligaste allergiproblemen med alkohol – och hur du löser dem. TEXT KRISTIN HELGESSON SVENSKE FOTO COLOURBOX Äntligen fredag! Efter en lång arbetsvecka får du lov att sjunka ned i favoritfåtöljen med en god bok, fluffiga tofflor och ett gott glas vin för en stund av total avkoppling… … tills du känner hur det börjar klia längs halsen, hur luftrören drar ihop sig, hur andhämtningen börjar pipa. Om du känner igen dig tillhör du det antal svenskar som får allergiska reaktioner av alkohol. Tråkigt – men det finns hjälp att få. Framför allt om du vet exakt vad det är som får dig att må dåligt. Det är nämligen ovanligt att man är allergisk mot själva alkoholen, etanolen, i sig. Oftast är problemet en eller flera av de övriga beståndsdelarna som gömmer sig inuti dryckerna. Idag finns tyvärr ingen lagstiftning som kräver innehållsförteckning på alkoholhaltiga drycker, till skillnad från övriga typer av livsmedel. Däremot måste ingredienser som man ”vet” kan orsaka allergiska reaktioner redovisas på förpackningen. Inom EU finns därför en särskild lista med denna typ av produkter och ämnen. Så vad är lösningen för att man ska kunna ta sig det där goda glaset? Faktum är att en förebyggande antihistamintablett kan råda bot på flera av problemen. I övrigt gäller det helt enkelt att läsa på och att vara extra försiktig när man prövar nya drycker, särskilt om de kommer från områden utanför EU. Rödvinet Ken Creek är specialframtaget för att hålla en lägre nivå av såväl histamin som tanniner. Ken Creek finns som beställningsvara med nummer 6351 hos Systembolaget, 95 kronor.

21 och/eller fatlagringen och kan ge upphov till migrän. Dessa ämnen finns främst i röda viner och andra mörka drycker. PROBLEM: Utslag, migrän. LÖSNING: Välj vita viner. Undvik rödvin, whisky, cognac och andra mörka drycker. FÄRGÄMNEN. Likörer, brännvin, så kallade bitters och färdigblandade drinkar innehåller ofta färgämnen. Vanligast är sockerkulören E150, som tillsätts i bland annat konjak, whisky och rom och det röda färgämnet karmin,, som används till bland annat röda bitters och cocktailbär. PROBLEM: Hudutslag, snuva, astmaanfall. LÖSNING: Undvik kraftigt färgade alkohol- drycker. Läs på etiketten, i den mån det fram- går, eller kontakta tillverkaren. Även här kan antihistamin hjälpa. KININ. Kinin utvinns ur barken på kinaträd och tillsätts för sin bitterhet i vissa aperitifviner samt i tonic och andra bittra läskedrycker. PROBLEM: Kan orsaka svårighet att andas samt svullnad runt munnen eller i ansiktet. LÖSNING: Läs på etiketten och välj bort kinin- produkter. GLUTEN. Vid destillering, till skillnad från bryggning, utvinns inte proteinet ur spannmål. Därför innehåller konjak, whisky, rom och vodka inte gluten. Öl tillverkas däremot vanligtvis av kornmalt och andra råvaror med hög glutenhalt. Men – det finns vissa typer av öl som bryggs av majs, ris, socker, stärkelse eller durra. Ibland tillsätts dock en liten mängd korn när ölet bryggs på majs, så det säkraste är att kontakta tillverkaren och höra sig för innan man häller upp. LÖSNING: Glutenfri öl. Porter innehåller inte gluten, om det inte är överjäst öl så som Guinness stout, där halten är extra hög. Gluten i maltdrycker är en rejäl broschyr från Livsmedelsverket angående glutenhalter i olika sorters öl. Finns på nätet – googla. ÄGG OCH LAKTOS. I vissa viner används ägg och mjöl som klarningsmedel. Efter årgång 2012 ska det framgå på flaskans etikett huruvida det kan finnas spår av ämnena i vinet. Laktos finns även i gräddlikörer och milk stout (öl), dock är halterna så små att det enligt Systembolaget inte bör orsaka problem för laktosintoleranta. Många laktosintoleranta tål laktos sämre än vanligt just när de dricker alkohol och laktostabletter fungerar sämre eller inte alls i samband med alkohol. LÖSNING: Läs på etiketten huruvida vinet inne- håller spår av laktos. Var försiktig med viner äldre än årgång 2012. Välj öl (ej milk stout). Säkrast är den öl som är bryggd endast på malt, humle, jäst och vatten. ■ VISSTE DU… … att allergin kan slå till dagen efter, om du exempelvis är ute och joggar eller utför annat kroppsarbete tills svetten bryter fram med alkohol i kroppen.

FRIHETSKÄNSLA FÖREBYGGER ÅT ERFAL L AV ATOP I S KT EKS EM BEHANDLAR TORR HUD | STÄRKER HUDBARR I ÄREN När man har eksem kan man bara fokusera på en sak. Men, Canoderm ger ca 50% fler eksemfria dagar än en annan kräm*. Fler dagar att göra annat än att tänka på dina eksem, helt enkelt. *Behandling med Canoderm gav 22 eksemfria dagar jämfört med 15 dagar (46,7% skillnad i mediantid till eksemåterfall jämfört med referenskrämmed neutral effekt på hudbarriären, utan karbamid) p=0,0129. Canoderm® kräm 5 % karbamid. Receptfritt läkemedel för fuktighetsbevarande behandling av torr hud av olika uppkomst och för att förebygga återfall av atopiskt eksem. Läs bipacksedeln noggrant. Undvik att smörja i ögon, näsa, öron, öppna sår eller på slemhinnor. Krämen kan svida. Rekommenderas inte till personer med överkänslighet mot karbamid eller något hjälpämne. ACO Hud Nordic AB. www.aconordic.com Läkemedlet Canoderm finns på närmaste apotek. SV141222SB1

23 ” TUFFARE ÄN SOMLIGA TROR Ge Tom Hanks ett sugrör TACK! till dig som stöder Astma- och Allergiförbundet Betald annonsplats postkodlotteriet.se Vinnmed dina grannar 200 000 skattefria vinster varje månad Varje dag har du en ny vinstchans. Veckans högsta vinster lottar vi ut på fredagar – upp till 100 000 kr per lott, en Volvo V60 och en miljon! Dessutom får du delta i tre GrannYradragningar per år med miljoner i vinstpotten och i många extradragningar under året. Allt skattefritt! I PostkodLotteriet får du dela din vinnarglädje med grannarna i postnumret! För när en av er vinner, då vinner också alla andra somhar en lott. Gå in på www.stodlinjen.se om du eller en anhörig spelar för mycket. Vi hinner ju faktiskt till bion, sa han. Våren stod i full blom och kvällen var härligt ljum. Han, dåvarande pojkvännen, hämtade upp mig utanför Södersjukhusets akutmottagning i sin röda Mini Cooper. Jag svarade en smula förvånat ”ja, varför inte”, och klev på lite darriga ben in i bilen. Några timmar tidigare hade jag stått ensam hemma i hallen med neddragna byxor och injicerat Epipen i låret, ringt 112 och anlänt till akuten i en tjutande ambulans. Exakt vad som hade utlöste en anafylaktisk chock den gången kommer jag inte ihåg. Minnet handlar istället om hur svårt det kan vara att förklara för ickeallergiker, även dem som står en nära, vad det innebär att vara med om en sådan upplevelse. I hans ögon såg jag väl pigg och rosenkindad ut, vilket vi som är i branschen vet är en positiv bieffekt av kortison. Så vi gick på bio istället för att fördjupa oss i livets sköra trådar. Den här förmågan att ta vara på stunden och snabbt gå vidare efter ett bakslag är en bonusegenskap vi allergiker får på köpet. Apropå film, nyligen gick ”Sömnlös i Seattle” på tv igen, denna ljuvliga romantiska komedi med Meg Ryan och Tom Hanks. Men det är en sak som retar mig så kolossalt. Ni vet Walter? Megs allergiska sambo i filmen, som hon överger på Alla hjärtans dag för att ta hissen upp i Empire State Building och istället förenas med Toms rollfigur och hans son. Varför är det så, att när en karaktär på film eller i litteraturen har allergier, astma eller eksem så är det alltid den svaga eller lite mesiga figuren? Manusförfattarna har inte fattat någonting. Det är ju vi som lever med kroniska sjukdomar som är hjältarna! För utan superkrafter går det inte att ge sig ut i världen trots alla allergifaror som lurar runt hörnen, stå ut med ständig klåda eller andnöd och hantera de begränsningar som sätter käppar i livshjulet. Nä, ge Tom Hanks ett sugrör att andas genom så får vi se hur kaxig han blir. SUSANNE ROSÉN

Vi kan hjälpa dig! ASKO tvättmaskin W68843W rekommenderas av Astma- och Allergiförbundet och lever upp till de högt ställda kraven för allergi-godkännande. Maskinen har nyutvecklade effektiva program, förbättrat sköljresultat och ett unikt program för rengöring av trumman. Allt för att göra livet enklare för dem som lider av astma och/eller allergi. I vårt allergiprogram aktiveras värmeelementen var femte minut för att säkerställa jämn temperatur och för att effektivt ta bort alla oönskade bakterier. Tvättmedelsrester avlägsnas genom 5 sköljningar och detta kan ökas till 7 sköljningar genom tillval. Læs mer på asko.org Känner du igen dig...? ASKO.SE Ge plats åt fler gäster De nya diskmaskinerna från ASKO är marknadens rymligaste och mest flexibla. Med utrymme för 18 kuvert blir den en ventil i en hektisk vardag, så att du kan använda tiden till det som verkligen berör. Nu kan du, i lugn och ro, bjuda vänner och familj på middag. Här finns plats åt alla! ASKO.SE

RkJQdWJsaXNoZXIy NDg2ODU=